2007-02-28

Kokosanki

    Ilościowo ciasteczek wyszło na 2 blaszki. Piekłam 15 minut w 170 st.
    Kokosanki pyszne, pulchne, nie za słodkie, takie w sam raz do herbatki :)


    Kokosanki (przepis Lullaby22)

  • 25 dag wiórków kokosowych

  • 1/2 szklanki cukru

  • 2 jajka

  • 5 dag masła

  • 3-4 płaskie łyżeczki mąki

  • odrobina sody


  • Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopione i przestudzone masło, wymieszać z wiórkami, mąką i odrobiną sody (na czubek łyżeczki). Formować kuleczki. Na blaszce układać w odstępach od siebie (spłaszczają się).

    Piec około 15-20 minut w temperaturze 170 - 180 stopni. Delikatnie zdejmować z blachy, bo mają tendencję do przyklejania się (najlepiej poczekać aż przestygną).

    Smacznego :)

    I już gotowe kokoski:





    Kokosanka w przekroju:


1 komentarz:

Jacek pisze...

Bardzo dobre ciasteczka od których rośnie brzuszek :)