2014-09-14

Majankowy sernik jagodowy

    Przepyszny kremowy,rozpływajacy się w ustach serniczek malujący nasze uśmiechy na fioletowo :)) Zamiast jagód wykorzystałam borówkę amerykańską, polecam serdecznie te pyszności :)



    Majankowy sernik jagodowy

    (wg przepisu Majanki klik)
Składniki (na tortownicę 24 cm):
  • 1kg twarogu, trzykrotnie mielonego (użyłam gotowego twarożku z wiaderka)
  • 250 mascarpone
  • 4 duże jajka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok. 300 g jagód (użyłam borówki amerykańskiej)

Twaróg i mascarpone delikatnie zmiksować, miksując dodawać stopniowo cukier, a następnie wbijać po jednym jajku. Dodać sól, wanilię, na końcu mąkę. Masy nie ubijamy zbyt długo, tylko do czasu aż będzie gładka, a wszystkie składniki dobrze się połączą.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę. Na wierzch wsypać owoce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec 45-60 minut.
Masa musi dobrze stężeć, ale w środku będzie nieco luźna (ale nie płynna).
Upieczony sernik zostawić w piekarniku wyłączonym i uchylonym, aż ostygnie.
Sernik lekko opadnie. Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Podawać oprószony cukrem pudrem.
Smacznego :)




1 komentarz:

Majana pisze...

Piękny jest ten serniczek Olu. Tak się cieszę, że go zrobiłaś i, że Wam posmakował.:)
Pozdrowienia serdeczne posyłam :)