- Przepyszny kremowy,rozpływajacy się w ustach serniczek malujący nasze uśmiechy na fioletowo :)) Zamiast jagód wykorzystałam borówkę amerykańską, polecam serdecznie te pyszności :)
Składniki (na tortownicę 24 cm):
- 1kg twarogu, trzykrotnie mielonego (użyłam gotowego twarożku z wiaderka)
- 250 mascarpone
- 4 duże jajka
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- ok. 300 g jagód (użyłam borówki amerykańskiej)
Twaróg i mascarpone delikatnie zmiksować, miksując dodawać stopniowo cukier, a następnie wbijać po jednym jajku. Dodać sól, wanilię, na końcu mąkę. Masy nie ubijamy zbyt długo, tylko do czasu aż będzie gładka, a wszystkie składniki dobrze się połączą.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę. Na wierzch wsypać owoce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec 45-60 minut.
Masa musi dobrze stężeć, ale w środku będzie nieco luźna (ale nie płynna).
Upieczony sernik zostawić w piekarniku wyłączonym i uchylonym, aż ostygnie.
Sernik lekko opadnie. Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Podawać oprószony cukrem pudrem.
Smacznego :)
1 komentarz:
Piękny jest ten serniczek Olu. Tak się cieszę, że go zrobiłaś i, że Wam posmakował.:)
Pozdrowienia serdeczne posyłam :)
Prześlij komentarz