2013-01-03

Sernik z żurawiną i białą czekoladą

    Idealne połączenie kwaskowatej zurawiny ze słodyczą białej czekolady. Bardzo nam przypadł do gustu ten serniczek, który zagościł na świątecznym stole :)
    Sernik z żurawiną i białą czekoladą
    (przepis ze strony http://www.mojewypieki.com )
Składniki na spód (duża tortownica ok 26-28cm) :
  • 240 g ciastek digestive
  • 100 g masła, roztopionego
Ciastka pokruszyć wałkiem lub blenderem. Dodać roztopione masło, połączyć. Formę wyłożyć folią. Na dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Składniki na masę serową:
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (120 ml)
  • 260 g białej czekolady + 140 g na polewę 
  • 750 g kremowego lub 3 - krotnie mielonego twarożku
  • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczy
  • 1szklanka (220 g) cukru pudru
  • 2 jajka

Ponadto:
  • 300 - 400g świeżej żurawiny (lub mrożonej)

W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z kremówką. Wymieszać. Masa powinna być gładka, ostudzić. Mikserem ubić ser, skórkę pomarańczy, cukier i jajko, masa powinna mieć gładką konsystencję. Wmieszać ochłodzoną czekoladę. Masę serową wyłożyć na ochłodzony spód. Na górę wysypać zamrożone żurawiny.

Piec około 1-1,5 godziny w temperaturze 160°C. Po wystudzeniu polać polewą z białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej (można dodać 2 łyżki kremówki, jeśli masa jest zbyt gęsta). Sernik powinien poleżakowac w lodówce przynajmniej ze 3 godziny. Dopiero wtedy uzyska odpowiednią konsystencję.


1 komentarz:

Inspirowane Smakiem pisze...

Wygląda przepysznie. Cudowne smakowe połączenie.