2013-01-28

Chleb razowy z ziarnami

    Pyszny i zdrowy chlebek, w dodatku bardzo prosty w wykonaniu. Czego chcieć więcej? :) Polecam!


    Chleb razowy z ziarnami

    (przepis ze strony http://www.mojewypieki.com)
Składniki na 1 bochenek:
  • 300 g mąki pszennej razowej chlebowej
  •  100 g mąki żytniej jasnej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g soli
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki miodu
  • 340 ml wody
  • 80 g słonecznika
  • 80 g pestek dyni
  • 20 g maku (pominęłam)
  • 40 g sezamu
  • 60 g lnu (zastąpiłam ziarnami sezamu i siemienia lnianego)
Na posypanie:
  • 40 g sezamu
Mąki, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo wodę, miód i nasiona łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 - 15 minut. Odłożyć w ciepłe miejsce, przykryte lnianym ręczniczkiem, do podwojenia objętości (około 2 godzin).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach 23 x 10 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Naciąć chleb wzdłuż ostrym nożem do połowy głębokości. Posmarować z wierzchu letnią wodą, posypać sezamem. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.
Piec w temperaturze 230ºC przez około 30 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.



2 komentarze:

Majana pisze...

Śliczny chlebek Olu!:)
Lubię razowce.
Pozdrawiam.

Ola pisze...

Dziękuję Majanko :)