- Pyszny i zdrowy chlebek, w dodatku bardzo prosty w wykonaniu. Czego chcieć więcej? :) Polecam!
Chleb razowy z ziarnami
(przepis ze strony http://www.mojewypieki.com)
Składniki na 1 bochenek:
- 300 g mąki pszennej razowej chlebowej
- 100 g mąki żytniej jasnej
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 10 g soli
- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżki miodu
- 340 ml wody
- 80 g słonecznika
- 80 g pestek dyni
- 20 g maku (pominęłam)
- 40 g sezamu
- 60 g lnu (zastąpiłam ziarnami sezamu i siemienia lnianego)
Na posypanie:
- 40 g sezamu
Mąki, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo wodę, miód i nasiona łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 - 15 minut. Odłożyć w ciepłe miejsce, przykryte lnianym ręczniczkiem, do podwojenia objętości (około 2 godzin).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach 23 x 10 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Naciąć chleb wzdłuż ostrym nożem do połowy głębokości. Posmarować z wierzchu letnią wodą, posypać sezamem. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.
Piec w temperaturze 230ºC przez około 30 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.
2 komentarze:
Śliczny chlebek Olu!:)
Lubię razowce.
Pozdrawiam.
Dziękuję Majanko :)
Prześlij komentarz