2012-02-08

Dundee cake

Bardzo smaczne ciasto, aromatyczne i przepełnione bakaliami. Na święta i na co dzień :) Polecam!


Dundee cake (przepis ze strony http://mojewypieki.blox.pl)

Składniki (na tortownicę ok 20cm):

*150 g masła, w temperaturze pokojowej
*150 g drobnego cukru do wypieków
*3 duże jajka
*225 g mąki pszennej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*175 g koryntek
*175 g sułtanek
*50 g kandyzowanych wiśni, przekrojonych na pół
*50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanej
*2 łyżki zmielonych migdałów
*skórka otarta z 1 niedużej pomarańczy
*skórka otarta z 1 niedużej cytryny
*około 100 g blanszowanych migdałów (bez skórki)

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i utrzeć na lekką masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ucierając. Powinna powstać puszysta, maślana masa.
Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać, odłożyć.
W innym naczyniu wymieszać koryntki, sułtanki, kandyzowane wiśnie, kandyzowaną skórkę pomarańczową, zmielone migdały, skórki otarte z cytrusów.
Do masy maślanej wsypać mąkę z proszkiem, zmiksować. Dodać odłożone bakalie, wymieszać.
Formę tortownicę o średnicy 18 - 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, spód i boki. Ciasto ostrożnie przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzchu, w kształcie okręgów poukładać całe migdały. Należy je położyć lekko na powierzchni surowego ciasta i nie wciskać w ciasto, by nie utonęły w nim podczas pieczenia.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 2 - 2,5 godziny do tzw. suchego patyczka (uwaga! należy sprawdzać dużo wcześniej, by ciasto nie było zbyt suche; moje upiekło mniej więcej po 1,5 godziny). Gotowe ciasto powinno być wypieczone i sprężyste po dotknięciu. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie. Ostudzone wyjąć z formy.

Ciasto bardzo dobrze się przechowuje zapakowane w szczelny pojemnik spożywczy (w chłodzie) i jest lepsze z każdym dniem.

Smacznego :)



9 komentarzy:

Paulina pisze...

wygląda cudownie!

Unknown pisze...

Świetne zdjęcia. Zdecydowanie nachodzi ochota na schrupanie! Zapraszam na swojego raczkującego bloga www.withlovetowat.blogspot.com

Asia pisze...

Piękne i apetyczne ciasto :) Chętnie wypróbuję, choć lista przepisów do sprawdzenia ciągle wydłuża się w nieskończoność :D

Zapraszam do mnie na bloga i pozdrawiam serdecznie :)

GoldenEyesGirl pisze...

Ciasto wygląda przepięknie. A ładne zdjęcia zawsze jeszcze bardziej zachęcają do spróbowania :) Ja co prawda dopiero zaczynam, ale serdecznie zapraszam:http://maslomakacukier.blogspot.com/

GoldenEyesGirl pisze...

Ciasto wygląda przepysznie. No i jak wiadomo ładne zdjęcia jeszcze bardziej zachęcają do spróbowania :) Ja dopiero zaczynam, ale serdecznie zapraszam:http://maslomakacukier.blogspot.com/

Majana pisze...

Olu, a kiedy nowy wpis?
To ciacho jest pyyyszne, robiłam, mniam,mniam:)
Uściski:*

monia pisze...

ale dużo orzechów :))

kuchniaa pisze...

Naprawdę całość ładnie się prezentuje.

pani zupa pisze...

nie no, mega orzechy ;))