- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 6 jajek
- 1/2 kostki miękkiego masła (125 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy - 1 opakowanie (16g)
- 1 szklanka cukru
- bakalie, według uznania (ja dodałam filiżankę rodzynek)
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ubijając, miękkie masło, mąkę. Na końcu wmieszać bakalie. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę (użyłam tortownicy o średnicy 26 cm). Niestety, ten sernik lubi opadać po upieczeniu. Należy studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Można również podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, by pozostał jasny.
Smacznego :)
Serniczek wiedeński, z rodzynkami, kremowy i rozpływający się w ustach,po prostu pyszny :)
Klasyczny sernik wiedeński
(wg przepisu Dorotus)
8 komentarzy:
Nie ma to jak tradycyjny sernik:) Zawsze musi sie udac:)
zgadzam się z Gosią :]
O tak, uwielbiam takie serniczki!
Pysznosci !:))
Zaraz zabieram się do do jego upieczenia.
trzymajcie kciuki^^
trzymamy ! :)
Wyszedl fantastyczny!
slodki, wilgotny,kremowy i rozplywajacy sie w ustach.pieklam godzine w piekarniku z termoobiegiem.
dziekuje za publikacje tego przepisu i polecam go wszystkim:)
ps. dzieki za trzymanie kciukow^^
Cieszę się, że wyszedł i smakował :) Mój troszkę popękał z wierzchu, ale w smaku też był wyśmienity!
Pozdrawiam :)
Chociaż tak bardzo lubię wszelkie cheescake, to do tradycyjnego sernika z chęcią powracam, zwłaszcza gdy widzę takie zdjęcie ;)
Prześlij komentarz