2009-12-22

Orzechy w korzennym karmelu


    Pyszne, aromatyczna orzeszki, idealne na bożonarodzeniową przegryzkę. Ale ostrzegam, że szybko znikają! :)

    Orzechy w korzennym karmelu
    (wg przepisu mojej Mamy)

  • głęboki talerz orzechów włoskich (najlepiej jak największe kawałki)

    na karmel:
  • 0,5 szkl. cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta kardamonu
  • 0,5 kostki masła

    Orzechy wysypać na blachę i podpiec w 170st przez ok 10 minut.
    Z cukrów na rondelku zrobić karmel następnie dodać przyprawy, miód i masło i wymieszać do połaczenia składników. Zalać karmelem orzechy i wymieszać. Gdy nieco przestygną porozdzielać posklejane orzeszki.

    Smacznego :)


4 komentarze:

Majana pisze...

Mniam, takie orzeszki muszą być przepyszne!:))

viridianka pisze...

coś o tym wiem, takie orzeszki są niebezpiecznie dobre :))

gosiaa99 pisze...

Cudowne sa te orzechy :) hmn tak mysle ze dalabym je czubeK jakiegos desErku pycha!

Ola pisze...

ja częścią udekorowałam pierniczki oblane czekoladą, też pysznie wyszło :)