- głęboki talerz orzechów włoskich (najlepiej jak największe kawałki)
na karmel: - 0,5 szkl. cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka miodu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta kardamonu
- 0,5 kostki masła
Orzechy wysypać na blachę i podpiec w 170st przez ok 10 minut.
Z cukrów na rondelku zrobić karmel następnie dodać przyprawy, miód i masło i wymieszać do połaczenia składników. Zalać karmelem orzechy i wymieszać. Gdy nieco przestygną porozdzielać posklejane orzeszki.
Smacznego :)
Pyszne, aromatyczna orzeszki, idealne na bożonarodzeniową przegryzkę. Ale ostrzegam, że szybko znikają! :)
Orzechy w korzennym karmelu
(wg przepisu mojej Mamy)
4 komentarze:
Mniam, takie orzeszki muszą być przepyszne!:))
coś o tym wiem, takie orzeszki są niebezpiecznie dobre :))
Cudowne sa te orzechy :) hmn tak mysle ze dalabym je czubeK jakiegos desErku pycha!
ja częścią udekorowałam pierniczki oblane czekoladą, też pysznie wyszło :)
Prześlij komentarz