- 1 szkl.maki
- 2 lyzki cukru
- 1 jajko
- 5 dkg marg.
- 1 lyzeczka proszku do piecz.
Wszystkie powyższe składniki zagniatamy ręką i wykładamy na blachę. Chwile podpiekamy do lekkiego zrumienienia. - 750 twarogu miel.
- 6 jajek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniacz.
- 3/4 szkl.cukru pudru
- rodzynki (opcjonalnie)
- 100g orzechow włoskich łuskanych
- puszka słodzonego mleka skondensowanego lub puszka gotowego kajmaku
Mleko w puszce gotujemy ok 3h.
Zoltka miksujemy z cukrem. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy po trochu twarogu
,obie mąki i miksujemy.Dodajemy namoczone rodzynki mieszamy.Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.Przekładamy na wcześniej podpieczony spód i pieczemy ok.50-60min. w 180 st.
Otwieramy nie gorącą ale ciepłą puszkę z ugotowanym karmelem i wykładamy na jeszcze ciepły sernik,na karmel wykładamy posiekane orzechy włoskie.
Smacznego :)
Sernik miał być na Wielkanoc, ale niestety już czasu i sił zabrakło... więc z małym opóźnieniem ale jest :-) Pyszny serniczek, puszysta warstwa serowa dobrze się komponuje ze snickersową masą. Najlepszy po schłodzeniu!
Sernik Snickers
(wg przepisu violi32)
Na blaszkę 23x23 cm
4 komentarze:
Alexandro, biore ten przepis ! :) Wlasnie taki sernik chcialabym zrobic. Kiedys kupowalismy taki w cukierni i bardzo mi smakowal. Na pewno go zrobie.
Bardzo ładnie sie prezentuje...kiedys go upieke, przepis do schowka :)
Majanko i Kuchareczko58 polecam :-)
Ciasto super ! Robiłam i wyszło takie jak na obrazku :) Polecam !
Prześlij komentarz