2008-04-19

Sernik Snickers


    Sernik miał być na Wielkanoc, ale niestety już czasu i sił zabrakło... więc z małym opóźnieniem ale jest :-) Pyszny serniczek, puszysta warstwa serowa dobrze się komponuje ze snickersową masą. Najlepszy po schłodzeniu!

    Sernik Snickers
    (wg przepisu violi32)

    Na blaszkę 23x23 cm
  • 1 szkl.maki
  • 2 lyzki cukru
  • 1 jajko
  • 5 dkg marg.
  • 1 lyzeczka proszku do piecz.

    Wszystkie powyższe składniki zagniatamy ręką i wykładamy na blachę. Chwile podpiekamy do lekkiego zrumienienia.

  • 750 twarogu miel.
  • 6 jajek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniacz.
  • 3/4 szkl.cukru pudru
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • 100g orzechow włoskich łuskanych
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego lub puszka gotowego kajmaku

    Mleko w puszce gotujemy ok 3h.
    Zoltka miksujemy z cukrem. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy po trochu twarogu
    ,obie mąki i miksujemy.Dodajemy namoczone rodzynki mieszamy.Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.Przekładamy na wcześniej podpieczony spód i pieczemy ok.50-60min. w 180 st.
    Otwieramy nie gorącą ale ciepłą puszkę z ugotowanym karmelem i wykładamy na jeszcze ciepły sernik,na karmel wykładamy posiekane orzechy włoskie.

    Smacznego :)


4 komentarze:

Majana pisze...

Alexandro, biore ten przepis ! :) Wlasnie taki sernik chcialabym zrobic. Kiedys kupowalismy taki w cukierni i bardzo mi smakowal. Na pewno go zrobie.

Anonimowy pisze...

Bardzo ładnie sie prezentuje...kiedys go upieke, przepis do schowka :)

Ola pisze...

Majanko i Kuchareczko58 polecam :-)

Anonimowy pisze...

Ciasto super ! Robiłam i wyszło takie jak na obrazku :) Polecam !