- Bardzo dobry piernik, mięciutki i wilgotny od razu po upieczeniu, zrobiłam z orzechami włoskimi, laskowymi i suszonymi owocami drobno pokrojonymi. Polecam!
Piernik po żydowsku
(wg przepisu ze strony www.mojewypieki.com)
Składniki (na dużą blachę prostokątną):
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki płynnego miodu
- pół szklanki mocnej świeżo parzonej kawy
- 2 łyżki rumu lub brandy (ja pominęłam)
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną.
Jajka ubić mikserem do białości i puszystości. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier; ubić na gęsty, puszysty kogel - mogel. Stale ubijając dodać olej, miód, kawę i brandy.
Zmienić przystawkę miksera na mieszającą, dodać suche składniki w trzech porcjach, mieszając tylko do połączenia. Dodać orzechy, dokładnie wymieszać.
Dużą formę prostokątną lub dwie formy keksówki* wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.
Można upiec już tydzień przed świętami. Bardzo dobrze się przechowuje, długo zachowuje świeżość. Można mrozić.
1 komentarz:
Lubię takie szybkie pierniki, gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu jako przedsmak świąteczny:)
Wyrósł Ci ogromny!
Prześlij komentarz