2013-12-16

Piernik po żydowsku

    Bardzo dobry piernik, mięciutki i wilgotny od razu po upieczeniu, zrobiłam z orzechami włoskimi, laskowymi i suszonymi owocami drobno pokrojonymi. Polecam!


    Piernik po żydowsku
    (wg przepisu ze strony www.mojewypieki.com)


    Składniki (na dużą blachę prostokątną):
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki płynnego miodu
  • pół szklanki mocnej świeżo parzonej kawy
  •  2 łyżki rumu lub brandy (ja pominęłam)
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną.
     Jajka ubić mikserem do białości i puszystości. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier; ubić na gęsty, puszysty kogel - mogel. Stale ubijając dodać olej, miód, kawę i brandy.
    Zmienić przystawkę miksera na mieszającą, dodać suche składniki w trzech porcjach, mieszając tylko do połączenia. Dodać orzechy, dokładnie wymieszać.
    Dużą formę prostokątną lub dwie formy keksówki* wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.
    Można upiec już tydzień przed świętami. Bardzo dobrze się przechowuje, długo zachowuje świeżość. Można mrozić.

1 komentarz:

Shiral Kucharzy pisze...

Lubię takie szybkie pierniki, gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu jako przedsmak świąteczny:)
Wyrósł Ci ogromny!