2007-05-02

Biała Pavlova

    Bardzo smaczna, skórka bezy jest chrupiąca a środek mięciutki, a ze śmietaną i owocami tworzy doskonałe połączenie.
    Użyłam śmietany Mlekovity 30 % i tylko 375 ml i jednak dodałam do niej łyżkę cukru pudru. Skrobię zastąpiłam mąką ziemniaczaną a ocet cytryną.
    Nie należy się zrażać jeśli beza lekko opadnie po upieczeniu i popęka, ona taka ma być i powinna tworzyć artystyczny nieład :)
    I wbrew pozorom bardzo dobrze się kroi :)


    Biała Pavlova
    (wg przepisu Nigelli Lawson)

  • 6 białek

  • 300 g miałkiego cukru

  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)

  • 1 łyżeczka białego octu winnego

  • 500 ml śmietany kremówki

  • owoce sezonowe


  • Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.

    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.

    Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.

    Smacznego :)




Brak komentarzy: