- 0,5 kg mąki krupczatki
- 1 margaryna/masło (250 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm i wstawić do lodówki na ok pół godziny. Resztę ciasta również włożyć do lodówki.
Składniki na masę jabłkową: - 2 - 3 kg jabłek, najlepiej renety (im więcej, tym lepiej)
- cynamon do smaku (ok 3 łyżeczek)
- cukier do smaku (można nie dać w ogóle, jeśli jabłka są słodkie)
- bułka tarta do podsypania
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (najszybciej zrobić to robotem). Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).
Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 minut w temperaturze 160 - 180 stopni. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, pokruszyć pozostałą część (1/3) ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180 stopni.
Smacznego :)
Pyszna szarlotka, na cieniutkim kruchym spodzie, podałam na ciepło z gałką waniliowych lodów, bardzo nam smakowała :)
Szarlotka spod samusieńkich Tater
(wg przepisu Dorotus, a pierwotnie z przepisu Szelki)
Składniki na kruche ciasto: