2008-05-31

Ciasteczka żurawinowe z kawałkami białej czekolady


    Dobre do schrupania na drugie śniadanie lub podwieczorek, trudno się im oprzeć :)

    Ciasteczka żurawinowe z kawałkami białej czekolady
    (wg przepisu agi9999)

    Na ok 30 ciasteczek (2 blaszki):

  • 125g masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru (pół na pół białego i brązowego)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (albo łyżka aromatycznego trunku np brandy)
  • płaska łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki suszonych żurawin (100g)
  • 3/4 szklanki białej czekolady w kawałkach

    Utrzeć masło z cukrem i jajkiem. Dodać aromat. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z sodą. Następnie dodać żurawinę oraz czekoladę i delikatnie wymieszać.
    Nagrzać piekarnik do 190º (program góra-dół).
    Formować małe placuszki o średnicy max 4 cm, układać w sporych odstępach (na 1 blaszce maxymalnie 16 ciasteczek) bo urosną. Piec około 12 minut, na złoty kolor. Wystudzić na desce lub krateczce.

    Smacznego :)




2008-05-25

Kruchy placek z rabarbarem


    Dzisiejszego popołudnia króluje na stole rabarbar, w końcu nie ma wiosny bez rabarbaru ;-) Proponuję rewelacyjny przepis Bajaderki na placek z cieniutkim spodem z kruchego ciasta z kwaskowatym rabarbarem posypanym słodką kruszonką

    Kruchy placek z rabarbarem
    (wg przepisu Bajaderki)

    Ciasto:
  • 2 szklanki maki
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki masla
  • 3 duze zóltka
  • 1 lyzka gestej kwasnej smietany

  • 1 kg rabarbaru
  • 6 lyzek cukru
  • 1/2 szklanki dzemu truskawkowego

    Kruszonka:
  • 185g maki
  • 100g cukru
  • 1/2 kostki masla
  • cukier waniliowy

    Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać zóltka i smietane, zagniesć szybko ciasto (swietnie do tego nadaje sie malakser), uformować w walek, zawinać w folie i schlodzic w lodówce przez conajmniej 30 minut.

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzeć na grubej tarce do blachy 33x23cm i dokladnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzić. Rabarbar umyc, osuszyć i pokroić na 1cm kawalki. Rozgrzać sucha, duza patelnie, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszajać, aż rabarbar puści sok - okolo 2-3 minut. Przelozyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku.

    Przygotować kruszonkę:
    Make wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopić w malym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim goracym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać. Przestudzone ciasto posmarować cienko dzemem, wylozyc na nie odsaczony rabarbar, posypać łyżką startej bułki i na koncu posypac pokruszona kruszonka. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.


2008-05-11

Sernik z brzoskwiniami


    Do niedzielnej kawy czego chcieć więcej ;-)

    Sernik z brzoskwiniami
    (wg przepisu Ani z bloga Na Miotle)

    CIASTO:
  • 1 kostka Kasi
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki

    MASA SEROWA:
  • 1 kg sera
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 kostki masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • duża puszka brzoskwiń w syropie

    MASA BEZOWA:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru

    Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Wstawić na godzinę do zamrażalnika. Brzoskwinie kroimy w kostkę, odsączamy na sitku z syropu.

    W tym czasie przygotowujemy masę serową. Całe jajka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i ser. Na końcu wsypujemy budynie. Mieszamy z brzoskwiniami.

    Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach. Większą część ścieramy na dno formy, na ciasto wylewamy masę serową. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier. Masę bezową wykładamy na ser. Na górę ścieramy pozostałą część ciasta jako posypkę.

    Pieczemy w temperaturze 180 st ok 1h. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone.

    Smacznego :)


2008-05-03

Razowe scones


    Dziś zamiast klasycznego pieczywa na śniadanie były scones - z twarożkiem i powidłami smakowały wyśmienicie! No i są razowe - co dla mnie jest dodatkowym plusem

    Razowe scones
    (wg przepisu Dorotus)

    Składniki na ok 20 scones:
  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka (160 g) mąki razowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 20 g masła
  • 1/4 szklanki (60 ml) płynnego miodu
  • około 1 szklanki (250 ml) mleka

    Wymieszać suche składniki, dodać masło, miód i mleko, szybko wyrobić. Masa powinna być gładka, może się kleić.

    Podsypując mąką razwałkować na grubość 2 cm i wycinać kółka o średnicy około 5,5 cm (szklanką lub foremką do ciastek o ostrych krawędziach).

    Piec w temperaturze 220ºC przez około 20 minut (piekłam około 12 minut).

    Smacznego :)




2008-05-02

Klasyczne leniwe pierogi


    Idelany przepis na leniwe.. takie mięciutkie i delikatne, przywołują wspomnienia smaków szkolnej stołówki :)

    Klasyczne leniwe pierogi
    (wg przepisu fettiny)

    Na 2-3 osoby
  • 40dag twarogu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki

    Twaróg przetrzeć prze sito,dodać żółtka, mąkę i pianę z
    białek.Masa się nieco lepi.Na stolnicę posypaną mąką wykładamy
    ciasto,wałkujemy i gotujemy jeszcze chwilę po wypłynięciu.
    Polewamy masłem, sypiemy cukrem i cynamonem.

    Smacznego :)


2008-05-01

Muffinki jogurtowe


    Wilgotne i delikatne muffinki, idelane do koszyka na majówkę :-)

    Muffinki jogurtowe
    (wg przepisu ewalukas)

    Na 6 sztuk:
  • 3/4 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl cukru
  • mała szczypta soli

  • 1 jajo
  • jogurt o ulubionym smaku 200 g
  • 50-60 g stopionej margaryny

    W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre (jeżeli za gęste należy dodać wody, a jeśli za rzadkie ciut mąki). Połączyć jedne z drugimi.
    Napełniać foremki piec w 180 st ok 20-25 min. Sprawdzać patyczkiem.
    Gorące mogą sprawiać wrażenie niedopieczonych na spodzie, ale jak ostygną widać, że są OK.

    Smacznego :)