2008-01-28

Pączki

    Przepyszne, mięciutkie - moje pierwsze domowe pączki :)

    Pączki, pączki czyli tłusty czwartek tuż tuż .. :))
    (wg przepisu tatter)

  • 150ml letniej wody
  • 310ml letniego mleka
  • 2 duze jaja
  • 900g maki bialej pszennej chlebowej
  • 100g cukru
  • 100g masla (rozpuszczonego i wystudzonego)
  • 2 lyzeczki soli
  • 2 lyzeczki drozdzy instant

    olej do glebokiego smazenia
    cukier puder do posypania lub polukrowania
    dzem/ powidla/marmolada/krem budyniowy jako nadzienie

    Przesiana make z solą wsypać do duzej miski, dodać drozdze, wymieszać. Dodać jajka, cukier. Mleko połaczyć z wodą i powoli dolewać do mąki, mieszajac. Stopniowo dodać maslo. Dobrze połacz skladniki. Wykladam na stolnice i wyrabiam gladkie, lsniace ciasto. Zostawić do wyrosniecia (do podwojenia objetosci) w wysmarowanej oliwa misce, zakryte folia przezroczysta.
    Wyłożyć na stolnice, podzielić na polowe. Jedna czesc przykryć, druga rozwalkować na grubosc ok 1cm. Okragla foremka do wycianania, wykrawać krazki o srednicy 7-8cm. Ukladać je na naoliwionej blasze, przykryć i zostawić do ponownego wyrosniecia.( Podobnie z druga czescia ciasta). W tym czasie rozgrzać olej w dosc duzym naczyniu do temp. 180 C (dla tych ktorzy nie posiadaja termometru: jesli wrzucony kawaleczek suchego chleba zarumieni sie w ciagu 40 sek, olej jest gotowy do pieczenia).
    Smażyć pączki (po 3-4) ok. 2 min z kazdej strony. Usmazone wykladać na papierowy recznik kuchenny. Gdy przestygna nadziać je powidlami, dzemem, platkami rozanymi i polukrować.

    Smacznego :)




2008-01-19

Bounty

    Smakuje jak prawdziwy batonik Bounty, a nawet lepiej :)
    te słodziutkie kokosowe kuleczki bardzo przypadły nam do gustu!


    Bounty domowej roboty czyli kokosowa uczta :)
    (wg pr5zepisu podanego przez Dorotus)

    Na ok 25 sztuk:
  • 200 g wiórków kokosowych (ja dosypałam dodatkowo ok 50g)
  • 100 ml kremówki
  • 70 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 200 g mlecznej czekolady

    W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.
    Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego ściskając wiórki (może to być trudne,bo masa nie będzie ścisła, ale później w lodówce kuleczki ładnie stwardnieją) . Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę.

    Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała. Przechowywać w lodówce.

    Smacznego :)


2008-01-18

Muffinki kakaowo-twarożkowe

    Muffinki nie za słodkie, na śniadanko w sam raz.
    Takie łaciate krówki :)


    Muffinki kakaowo-twarożkowe
    (wg przepisu Paulinki)

    Na 6 muffinek
    ciasto:
  • 1/2 szkl mąki
  • 1/4 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 czubatej łyżeczki kakao
  • 1/6 szkl mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 jajka

    twarożek:
  • 150g białego sera
  • 1/2 jajka
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cukru wanilinowego

    1. Mąkę, cukier, proszek i kakao wymieszać. Wlać mleko i olej, wbić jajko, szybko wymerdać łyżką na jednolite ciasto (nie za długo).
    2. Serek, jajko i cukry utrzeć widelcem w miseczce.

    Foremkę wyłozyć papierkami albo wysmarować masłem. Nakładać po pół łyżki ciasta, na to pół łyżki twarożku i pół łyżki ciasta. Wychodzi tak ok 8-10 muffinków, zależy od wielkości łyżki Piec ok 20-30 min w temp 180 st.

    Smacznego :)




2008-01-17

Babka kokosowa

    Bardzo smakowita, polecam :)

    Babka kokosowa
    (wg przepisu margaret)

    Na okrągłą blaszkę 26 cm z kominkiem
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100g wiórek kokosowych

    Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka i dalej ubijać.Mąke pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką.
    Roztopioną (wrzącą)margaryną dodajemy do ciasta i mieszamy,na końcu dodajemy wiórki kokosowe,delikatnie wymieszać.Piec w temp.180 st. C ok 45 min. (do suchego patyczka)

    Smacznego :)


2008-01-15

Rożki budyniowe

    Tak naprawdę to budyniu za bardzo nie czuć jakby sugerowała nazwa ciasteczek. Takie chrupiące, do herbatki :)

    Rożki budyniowe lub orzechowe :)
    (Z przepisu Gosi4)

    Składniki na około 25 rożków:
  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (można dać mniej, są dość słodkie)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (można zamiast dodać zmielone orzechy laskowe lub zmielone migdały, w ilości 100 g)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka

    Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść. Kawałki ciasta rozwałkować cienko, formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.

    Układać na blaszce posmarowanej margaryną i piec w temperaturze 180 stopni około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

    Smacznego :)


2008-01-13

Sernik kokosowo-orzechowy

    Ciekawe połączenie smaków - dla miłośników serników, kokosu i orzechów idealne!

    Sernik kokosowo-orzechowy
    (wg książki "103 ciasta siostry Anastazji")

    Na blaszkę 40x25, ja robiłam z połowy porcji w blaszce 23x23

    Sernik:
  • 60 dkg sera
  • 6 jaj
  • 25 dkg cukru pudru
  • 12 dkg margaryny
  • cukier waniliowy
  • budyń waniliowy w proszku bez cukru
    Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami dodać ser i budyń, ucierać. Na końcu dodać ubitą pianę, wymieszać.

    Ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg kokosu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Białka ubić na sztywno dodać cukier i resztę składników, wymieszać.

    Ciasto orzechowe:
  • 4 jajka
  • 10 dkg orzechów drobno pokrojonych
  • 10 dkg cukru
  • 3 łyżki mąki zwykłej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao

    Białka ubić, dodać cukier, żółtka i resztę składników lekko wymieszać. Na blachę z pergaminem wyłożyć najpierw ser, na ser ciasto z kokosem, na kokos ciasto orzechowe i piec w temp.180 stopni ok.50 min.

    Smacznego :)


2008-01-12

Razowe ciasteczka


    Razowe ciasteczka
    (wg przepisu "The Australian Women's Weekly 'Biscuits, brownies & biscotti" zamieszczonego przez Dorotus)

    Składniki na około 35 sztuk:
  • 90 g miękkiego masła

  • 60 g brązowego cukru

  • 1 jajko, roztrzepane

  • 20 g wiórków kokosowych (1/4 szklanki)

  • 25 g otrębów (1/4 szklanki)

  • 120 g mąki razowej (3/4 szklanki)

  • 75 g mąki pszennej (1/2 szklanki)

  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej


  • Masło i cukier ubić na gładką masę. Dodać jajko, dalej ubijać. Do masy wsypać wiórki, otręby, mąki, sodę i proszek. Zmiksować.
    Z masy formować nieduże kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczać widelcem.
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, aż będą lekko brązowe. Studzić na kratce. Ciasteczka można na koniec moczyć do połowy w rozpuszczonej czekoladzie - ja zaoszczędziłam kalorie ;)

    Smacznego :)