2007-06-24

Sernik nowojorski

    To najbardziej kremowy sernik jaki do tej pory jadłam. Wyszedł niziutki, bo upiekłam z połowy porcji w tortownicy 22 cm.

    Sernik nowojorski
    (wg przepisu dziuni)

    Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm

    Składniki na spód:

  • 110 g ciastek typu Digestive
  • 55 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka cukru-opcjonalnie bo ja nie dodałam i było ok

    Ciastka rozdrobnić najlepiej w malakserze i wymieszać z masłem i cukrem.Wysypać masę do tortownicy lekko wysmarowanej masłem i ugnieść dnem szerokiej szklanki w równy spód.Piec ok.12 minut w 160 stopniach C

    Składniki masy:

  • 1,1 kg sera kremowego czyli cream cheese czyli najlepiej Philadelphii

  • szczypta soli

  • 1 3/4 szklanki cukru

  • 3 płaskie łyżki mąki(maizena lub ziemniaczana wg mnie najlepiej)

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • cukier waniliowy lub ziarenka z 1 laski wanilii

  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej

  • 2 duże żółtka

  • 6 dużych jajek


  • Włączyć piekarnik na 250 stopni C.
    Ser zmiksować na gładką masę,dodać sól i cukier na 3 razy,dodać mąkę,sok cytrynowy i wanilię,wlać śmietankę,zebrać masę ze ścianek miski,miksować dalej,dodać żółtka,następnie dodać 3 jajka,zmiksować zbierając masę ze ścianek miski i dodać następne 3 jajka i raz jeszcze dobrze zmiksować.Wylać masę na podpieczony spód,podnieść formę na ok.3 cm w górę i upuścić na blat po to żeby pozbyć się ewentualnych bąbelków powietrza ze środka.
    Wstawić ciasto do piekarnika na 10 minut,po tym czasie obniżyć temperaturę do ok.93 stopni(nie wyjmując ciasta i nie otwierając piekarnika,temperatura ma sama opaść)i piec ok.1 godziny i 40 minut aż masa się zetnie,posiadacze termometru mogą zmierzyć temperaturę masy w środku-jesli osiągnie 65 stopni to jest gotowa.
    Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do ostygnięcia,jeśli brzegi tortownicy nie były wyłozone papierem do pieczenia to po 10 minutach delikatnie oddzielić brzeg ciasta nożem.Po ok.3 godzinach ciasto zawinąć w folię i wstawić na 5 godzin do lodówki-dopiero wtedy osiąga prawidłową konsystencję.
    Przed podaniem wyjąć ok.1/2 godziny wcześniej z lodówki,kroić nożem opłukanym gorącą wodą.

    Smacznego :)





2007-06-15

Pyszny, prawdziwy piernik

    Ten piernik nie wymaga "leżakowania", można robić go bezpośrednio do spożycia. Doskonale się przechowuje. Polecam :)

    Pyszny, prawdziwy piernik
    (wg przepisu Stale)

  • 1/2 kg miodu

  • 1 szklanka cukru

  • 1/2 kostki masła

  • 2 łyżki kakao

  • 3 jajka

  • 1/2 kg mąki ( może być troszkę więcej)

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej

  • Przyprawa:
  • 1,5 łyżeczki zmielonych gożdzików

  • 1,5 łyżeczki cynamonu

  • 1/4 łyzeczki gałki muszkatałowej

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika


  • Miód, 1 szklanke cukru,
    1/2 kostki masła i kakao rozpuscic a potem ucierać aż do ostgniecia.
    Do wystudzonej masy dodać kolejno
    3 całe jajka, 1/2 kg maki, 1 szlanke śmietany, sodę i mieszanke przypraw, Na końcu dodać posiekane bakalie z przewaga suszonych sliwek.
    Piec ok. 1 1/2 godziny w temperaturze 140 - 150 stopni Celsjusza.
    Porcja na 2 keksówki (większe)

    Smacznego :)


2007-06-07

Stefanka

    Ciasto podobne w smaku do miodownika. Najlepiej upiec je dzień wcześniej, zyskuje wtedy jeszcze bardziej na smaku i wyglądzie (łatwiej się kroi)

    Stefanka

    (z przepisu Iguany)

    Składniki na ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej

  • 3/4 szklanki cukru

  • 20 dag masła/margaryny

  • 2 łyżki miodu

  • 2 jaja

  • 1 łyżeczka sody


  • Składniki na masę:
  • 1 litr mleka

  • 3/4 szklanki cukru (maksymalnie)

  • 20 dag masła/margaryny

  • 1 cukier waniliowy

  • 9 łyżek kaszy manny


  • Składniki ciasta zagnieść. Podzielić na 3 części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.

    Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość pogotować, aż zrobi się o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe. Krem podzielić na 2 części.

    Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny.

    Jeśli ktoś lubi - każdy placek można posmarować dodatkowo kwaśną marmoladą lub powidłami.

    Polać polewą czekoladową.

    Smacznego :)